Textil


Möbler klädda i textil finns i många olika material. Det är därför viktigt är att du tar hand om din möbel på rätt sätt. Följ alltid tillverkarens skötselråd.

I Leather Master Scandinavias produktsortment finner du skötselprodukter som löser de flesta problem. Här finns allt från skyddsimpregnering till fläckborttagare och lim. Under rubriken Produkter kan du läsa mer om vårt sortiment.

Om din soffa blivit solkig eller lätt smutsig fräschar du upp den på följande sätt:
Blöt en microfiberduk under kranen i ljummet vatten. Tillsätt några pumptag med Textile Cleaner och vrid ur hårt. Vik och rulla duken runt en svamp till en hård rulle. Dra rullen fram och tillbaka i olika riktningar över de solkiga partierna så att smutsen lyfts upp från tyget. Efterbehandla med Textile Protection.

Fläckborttagning på textil

Vid fläckborttagning på textil är det materialet och dess egenskaper som avgör vilken produkt som bör användas. Många textilier är märkta med kemtvätt och kan därför vara känsliga för vattenbaserade produkter. Kontrollera alltid vad som står på tillverkarens skötselråd. Det är också viktigt att alltid testa produkten på ett ställe som inte syns innan själva behandlingen påbörjas!

  • De flesta fläckar går bort med Textile Cleaner / Microfiber Cleaner.
  • Följ alltid tillverkarens rekommendationer.
  • Ju förr man behandlar en fläck, desto lättare är den att få bort.
  • Gör alltid en ”blindtest” före fläckborttagning, för att vara säker på färgäkthet m.m.
  • Om möjligt – skrapa bort överskottet av fläcken med ett trubbigt föremål före behandling.
  • Om möjligt, arbeta bort fläcken från textilens baksida.
  • Placera tillräckligt med sugande ofärgat papper eller textilmaterial på undersidan av den fläckade textilen. Flytta det sugande materialet allteftersom fläcken överförs.
  • Bearbeta fläcken i cirklar utifrån och in mot mitten genom att badda upp och ner. Gnid ej, eftersom det sliter på tyget.
  • ”Trumma” med exempelvis en diskborste på fläcken, det gör att fläcken löses upp fortare.
  • Undvik ringar efter fläckvätskorna genom att lämna en fuktig zon i yttre cirkeln.
  • Om möjligt – vät ytan ända ut till nästa söm, för att undvika vattenringar.
  • Konstatera typ av fläck, t.ex. vattenbaserad, fettbaserad, lösningsmedelsbaserad, etc. för att kunna få bättre och snabbare hjälp vid behov.

I vårt sortiment ingår ett flertal rengöringsprodukter för textil. Dels den milda Textile Cleaner, som är idealisk för den vardagliga ”solkiga” smutsen. Stain Remover är en kraftigare variant av Textile Cleaner, och är en effektiv spray som fungerar på många av de vanligaste fläckarna.
För de riktigt tuffa fläckarna finns Stain Away, en fläckborttagare som avlägsnar de flesta fläckar såsom rödvin, blod, kaffe, m.m. Samtidigt bidrar Stain Away till en ökad textilhygien.

Microfiber

Microfiber är ett syntetiskt material och har fått sitt namn av att fibrerna som tyget tillverkas av är extremt tunna. 1 mil av fibern väger inte mer än 1 gram. Microfibermöbler har ofta en lite mocka-liknande känsla, och är som regel lätta att göra ren från fläckar och spill.

Det finns två huvudtyper av microfiber, som skall tas om hand på helt olika sätt. Den första typen är oimpregnerad. Spill från vätskor släpps igenom och fastnar inte så lätt i tyget, och eventuella fläckrester är i regel lätta att rengöra. Denna typ av microfiber behöver ingen impregnering.

Den andra typen är impregnerad och spill från vätskor med mera stannar ovanpå. Denna typ av microfiber bör man återimpregnera med jämna mellanrum för att skyddet inte skall försvinna. Låter man bli att impregnera denna typ av möbel, kommer eventuella fläckar att gå ner i tyget och sedan vara mycket svåra att få bort.

Den vardagliga skötseln av båda typer av microfiber gör man bäst så här:
Blöt en microfiberduk i hett vatten. Tillsätt några pumptag med Microfiber Cleaner och vrid ur hårt. Vik och rulla duken runt en svamp till en hård rulle. Dra rullen fram och tillbaka i olika riktningar över de solkiga partierna så att smutsen lyfts upp från tyget.
Microfiber som från början är fläckskyddsbehandlad återskyddas 2-4 gånger per år eller vid behov. Detta gör man med Textile Protection.

FAQ

Testa alltid på en dold yta innan behandling påbörjas.

Fråga: Jag har en nyinköpt soffa som jag vill impregnera. Om jag använder er produkt Textile Protection, kan jag då längre fram kemtvätta sofföverdraget eller förstörs tyget då? Hur länge sitter en behandling i tyget ungefär?
Svar: Det går alldeles utmärkt att kemtvätta sofföverdraget efter behandling med Textile Protection. Dock försvinner skyddet i tvätten, så det är viktigt att komma ihåg att återskydda soffan igen. Hur länge en behandling sitter i beror givetvis på hur mycket soffan används, prova med att släppa en droppe vatten på soffan för att se om skyddet sitter kvar.

Fråga: Jag undrar vilken rengöring ni rekommenderar till rengöring av en soffa i ulltyg. Är det okej att använda Textile Cleaner? Det verkar lite riskabelt med tanke på hur ull blir när det blir vått.
Svar: Till ulltyg rekommenderar vi Wool & Hair Cleaner. Finns det möjlighet att frigöra plymåfodralen för att kunna tvätta separat kan detta vara en bra möjlighet, om det tvättas av en specialist som kan ulltvätt.
Ull tål vatten men skall ha en låg vattentemperatur, och absolut inte gnuggas. Bearbetas med försiktighet eftersom ullfibern har ”hullingar”och vid rörelser vandrar åt ett håll (framåt) vilket då medför att tyget får ”kardningseffekt” och krymper. Detta skall man tänka på även när man rengör med Textile Cleaner, så att man inte gnider för hårt utan hellre baddar upp och ner så gott det går. Tänk även på att rengöra hela ytor fram till sömmarna för att undvika vattenringar om man bara bearbetar en liten fläck.

Fråga: Är det farligt för mina barn att vistas i tygsoffan efter att jag impregnerat den med Textil Protection?
Svar: Om soffan behandlats med TEXTILE PROTECTION och sedan fått torka så är den inte farlig. Vår produkt innehåller en fluorkarbon som inte är vattenlöslig, dvs om du slickar på en behandlad yta kommer inget att lösas upp och komma in i kroppen.
Tappar du torr mat på ytan så är inte heller det farligt. Av hygieniska skäl bör man kanske ändå inte äta mat som tappats i soffan.

Fråga: Vad betyder PFOS / PFOA fri?
Svar: PFOS/PFOA är kemiska ämnen som är väldigt svåra för naturen att bryta ner, därför innehåller vår impregnering inte PFOS/PFOA.

Fråga: Hur får jag bort urin från tygsoffan?
Svar: Badda fläcken med Textil Cleaner, vät fläcken utifrån och in eller ut till närmaste söm för att undvika vattenringar. Om lukt kvarstår, behandla ytan med Antiodör.

Fråga: Min soffa luktar unket och ciggaret rök, hur får jag bort det?
Svar: Häll ättikssprit i ett eller flera fat och sätt /ställ fatet under möbeln, låt ångan från ättikan gå igenom soffan, klä gärna in soffan med någon form av plast för bättre verkan. Låt detta verka ett par dagar. Ca: 1 vecka

Fråga: Hur får jag bort noppor i min soffa?
Svar: Använd en speciell noppmaskin som finns att köpa i handeln. Efter att tyget har avnoppats/rakats, impregnera tyget med Textil Protection för att undvika mer noppbildning. Tänk på att filtar och kuddar kan noppa av sig mot sofftyget.

Fråga: Hur gör jag rent min tygsoffa som bara är lite smutsig/solkig?
Svar: Blöt en microduk i varmt vatten, vrid ur och spruta/puma fram Textil Cleaner på duken. Linda microduken runt en svamp och dra på tyget i olika riktningar för att lyfta upp smutsen/solkigheten. Fukta gärna hela dynan ut till närmsya söm för att undvika vattenringar. Alla produkterna och tydliga instruktioner finns i vårdpaketet Textil Clean & Protect.  Behandla soffan med Textile Protection efter rengöring med Textil Cleaner för att ge ytan en smutsavvisande effekt. Se instruktionsfilm här.

Fråga: Jag har spillt rödvin i min soffa, vad gör jag?
Svar: Spruta ut Stain Away på fläcken och badda in vätskan, om inte fläcken försvinner upprepa behandlingen och låt skummet verka ett tag. För att förhindra vattenringar vät en större yta. Eller ut till närmsta söm

Är du osäker på någon av produkterna eller inte hittar svar på din fråga här får du gärna höra av dig till oss på infomail eller telefon.