Trä

Naturen har skapat en mängd olika träslag som är lämpliga till möbler. Dessa kan också ytbehandlas på massor av olika sätt. Beroende av vilket träslag och ytbehandling din möbel är tillverkad med skall du sköta om den på olika sätt. Dock finns ett par tips för alla trämöbler.

  • Variera placering av de föremål som eventuellt står på möbeln, för att undvika nyansskillnader där inte dagsljuset kommit åt.
  • Torka upp spill från vätskor omedelbart.
  • Ställ aldrig heta föremål direkt på möbelytan. Använd underlägg.
  • Dammtorka möbelytan regelbundet med lätt fuktad duk och eftertorka med torr trasa, eller använd Microfiberduk.
  • Använd möbeltassar under benen för att skydda golvet.

Vid skada på möbeln, kontakta din möbelhandlare för råd.

Vardaglig skötsel

Såpat trä
Att såpa trä är en gammal metod och används ofta istället för olja för att undvika att ge träet den något gulare färgtonen som oljan ger. För att behålla det ljusa och fina utseendet på din såpade möbel använder du Natural Soap Protector. Den ger ett visst skydd mot fläckar och spill samtidigt som den behåller träets ljusa naturliga färg.

Vitsåpat trä
För att behålla och i vissa fall förstärka den ljusa tonen på en vitsåpad träyta använder du White Wood Protector. Den ger ett effektivt skydd mot fläckar från vätskor och spill. En behandling med White Wood Protector ger ett långvarigt resultat, och behöver inte göras om mer än max 1-2 gånger per år.

Oljat trä
För att behålla träets kvalitet och naturliga utseende rekommenderar vi att möbeln oljas in med Wax Oil. Oljan kan användas på både obehandlad och tidigare oljad yta. Den ger ett unikt, effektivt skydd mot fläckar från väskor och spill, och gör att möbeln blir lättare att göra ren om olyckan varit framme. Vill man bara ha en ”ren” oljebehandling utan det extra skydd som Wax Oil ger, använder man Furniture Oil.
Rekommenderad användning för båda dessa produkter är ungefär 2-3 gånger per år eller vid behov. Behandla även undersidan för att förhindra sprickbildning.

Vaxat trä
Vax är en gammal metod att behandla trä på. Vaxade träytor ger ett visst skydd mot spill men framförallt ett vackert djup i ytan och en naturlig känsla. Black Bison Antikvax är lätt att applicera och ger en vacker och tålig yta. Rekommenderad användning vid behov.

Lackat trä
Lackade träytor är betydligt tåligare mot spill än vad oljade, såpade och vaxade ytor är. Men med tiden behöver även den lackade ytan fräschas upp. Furniture Polish polerar man in med en mjuk trasa och smuts löses upp och fastnar i trasan.

Utomhusmöbler

Teak, hardwood och mahogny är några typer av trä som används till utomhusmöbler. De flesta väljer att inte måla sina utomhusmöbler, utan behandlar med olja, vilket ger en naturlig känsla.

Innan möbeln tas i bruk, behandla möbeln med Kinesisk Träolja. Det ger ett effektivt skydd mot vatten- och fuktinträngning och ger träet en fin lyster.

Under sommaren när möblerna står ute, angrips de av både väder och vind, vilket på sikt kan framkalla svartmögel. Svartmögel skapar en mörk yta och kan vara mycket besvärligt att få bort. Outdoor Cleaner gör rent utomhusmöbler, som fått svartmögel och annan smuts, på ett effektivt sätt. Läs instruktionerna noga och följa anvisningarna, eftersom det är en stark produkt. När möbeln är ren och torr, återskydda med Kinesisk Träolja.

För plastmöbler som blivit smutsiga och solkiga är det utmärkt att använda Furniture Polish. Den gör rent och polerar ytan, utan att man riskerar repor i plasten.

Universal Protection är idealisk att använda på de dynor man lämnar ute i regnet. Det ger en skyddande impregnering som gör att dynorna håller längre och inte förstörs av fukt.

FAQ

Fråga: Jag använde er Wax Oil när vi oljade vårt köksbord i oljad ek. Tyvärr glömde vi att torka av ytan, så den fick stå över natten. Nu är bordet fläckigt vad gör vi?
Svar: Använd vår produkt Möbelrengöring – alternativt lacknafta eller balsamterpentin och tvätta bort det med hjälp av en trasa. Arbeta med lätt tryck i cirklar under lång tid, så att vätskan för chans att lösa upp vaxoljan. Torka av all överskottsolja med en ren duk, och glöm inte att bränna upp eller vattendränka trasan efteråt.
Nu kan man göra om behandlingen med Wax Oil från början. OBS! glöm inte att torka bort överskottet väl!

Fråga: Kan jag använda Vaxolja på mina utomhusmöbler?
Svar: Möbler som används utomhus angrips av mögel i olika former, därför behöver man behandla dem med en olja som innehåller fungicider. Du kan själv tillsätta fungicider till Vaxoljan, men det enklaste alternativet är att använda Kinesisk Träolja istället. Den är speciellt anpassad att stå emot svartmögel och annat som kan förstöra en trämöbel.

Fråga: Mitt vintage/drivvedsbord är känsligt mot spill. Hur kan jag skydda det?
Svar: Genom att behandla ytan med Spray Wax ger du ytan en skyddande hinna som inte syns.

Fråga: Hur får jag en bättre finish på mitt lackade köksbord?
Svar: Behandla ytan med Furniture Polish. Följ instruktionerna på flaskan. Produkten fungerar på alla lackade ytor, plast, kakel, tangentbord m.m.

Fråga: Jag har fått vita ringar efter fukt på mitt lackade bord. Hur får jag bort dessa?
Svar: Polera intensivt in Ring Remover över den skadade ytan. Vid behov ta hela ytan eftersom det kan bli något blankare där produkten används. Ring Remover fungerar också på lackad marmor och sten.