Så skyddar du lädret i bilen


När det kommer till billäder är en vanligt förekommande ”myt” att det måste fettas in för att hållas mjukt. Detta stämmer inte.
Ett billäder är ett så kallat tekniskt eller täckfärgat läder. Det innebär att lädret är belagt med en finish bestående av både färg och lack, ungefär som en bilplåt, vilket gör att ytan därmed också är tät.

Tänk dig att du ska rost/skyddsbehandla plå­ten på bilen. Då behöver du komma igenom X antal lager klarlack och färg för att komma ner till plåten, och det går ju inte riktigt. Det man istället gör för att skydda plåten är att förstärka det befintliga skyddet. Likadant är det med läder. Appliceras ”fett” i tron att detta ska tränga in i lädret och göra det mjukt igen förvärras oftast själva problemet.

– Fettet ligger kvar på ytan och mer smuts och solkighet fastnar i lädret. Som bekant söker sig fett till fett, och det medför att fett från kroppen attraheras av fettet på lädret på samma sätt som när du använder tvål (fett) för att tvätta händerna. När mer fett och smuts fastnar på läderytan, och när detta sedan gnids in, poleras detta upp och lädret blir både blankt och hårt, berättar Patrick Nyberg på Leather Master Scandinavia.

 

Hur förebyggs detta och vad kan du tänka på?

Har du en helt ny bil börjar du med att smörja in lädret med Leather Master Scandi­navias Leather Protection Cream. Produkten ger till skillnad mot fett, ett tunt osynligt skydd mot fett och gör samtidigt lädret mer motståndskraftigt mot smuts och solkighet. Mer är inte bättre, utan produkten appliceras i ett jämnt och tunt lager. Lädret blir därmed också enklare att rengöra, ungefär som när bilen lackbehandlas eller vaxas så fäster inte smutsen lika enkelt.

Detta hindrar dock inte smuts, solkighet och fett från att hamna på lädrets yta, därför är det också minst lika viktigt att även ren­göra lädret regelbundet.
– Om man inte rengör lädret utan bara smörjer in det ”bakar man in” den solkig­het som finns på ytan, när man sedan sitter på lädret fungerar denna solkighet som ett polermedel på lädrets finish, och nöter i första hand på ”top finishen” (lacken) och sedan även färgen. Solkigheten som ligger ”inbakad” på läderytan bidrar också till problemet med hårt/torrt läder. Den ligger lite som en ”kaka” på ytan och det absolut bästa sättet för att försöka få liv i hårt billäder är just att rengöra det. Produkten man ska använda vid rengöring utav billäder är Leather Master Scandinavias Leather  Strong Effect Cleaner, denna ingår också i vårt Bil Kit, berättar Patrick.

Ett tips vid rengöring är att använda svampen som ingår i kittet och krama fram ett skum över lädret enligt instruktion och sedan använda en mjuk liten borste. Då kommer du ner i alla veck samtidigt som lädret far naturliga struktur och du får upp betydligt mer solkighet än om du bara använder svampen. Det är först efter en noggrann rengöring som lädret behandlas med Leather Master Scandinavias Leather Protection Cream.

Har du ljust läder i din bil är det ingen skillnad vid rengöringen, men om du har problem med jeansfällning kan du använda Leather Dye Guard. Produkten hjälper till att minska mängden färgavfällning och förenklar rengöring. Produkten appliceras på samma sätt som Leather Protection Cream; jämnt och tunt.

Problem som nött läder, repor eller krackeleringar är inte bara en kosmetisk ”defekt” utan även ett sår i lädret. Likt bakterier som kan ta sig in i våra kroppar så är repor, krackeleringar m.m. direkta sår i lädret där bland annat fett kan ta sig in. – Det är därför viktigt att man i god tid ser till att reparera denna typ av skador. Leather Master Scandinavia har även reparationsprodukter för detta, berättar Patrick.

Leather Interior Care Kit

 

Ett osynligt skydd även för textilklädsel

Alla har inte läderklädsel i sin bil utan en del har textilklädsel. En ny klädsel skyddas enklast med Leather Master Scandinavias Textile Protection.

– Produkten skapar likt läderskyddskrämen ett osynligt skydd mot fläckar och spill genom att impregnera tyget. Det blir även enklare att rengöra eventuellt fläckar på tyget i efterhand; perfekt för småbarnsföräldrar med barn i bilen som gärna äter glass och annat, och som kanske inte alltid är mest uppmärksamma på om det droppar eller kladdas lite. Textile Protection ingår i vårt Textile Clean & Protect Kit, berättar Patrick.

Har du en begagnad bil börjar du med att rengöra tyget ordentligt, produkten heter Textile Cleaner och ingår i Textile Interior Care kitet. Ett bra tips vid all typ av rengöring av textil är att rengöra/väta hela ytan ut till närmsta söm, detta för att undvika vattenringar när det torkar. När tyget är rengjort behandlas tyget med Textile Protection för att återfå skydd mot fläckar och spill.

Har du tuffare fläckar eller frågor om annat gällande produkterna eller andra produkter i sortimentet kan du höra av dig till supportavdelningen. support@leathermaster.se

Funkar även till båt och MC

v’ Produkterna går att använda till mycket mer!

v’ Exempelvis läder- eller textilsoffan hemma, husbilen eller husvagnen (en speciell serie som säljs utav KAMA Fritid).

v’ Produkterna fungerar även till båt och MC.

 

Artikeln publicerades i Fritidsmagasinet Caravan 2016 och har modifierats av Leather Master Scandinavia 2021.

 

Kategori: Läderskydd, Textilskydd