Historia om Leather Master


Leathermaster Scandinavia - Hur det hela började

Leathermaster Scandinavia är marknadsledande i Norden inom möbelvård med men än 35 års erfarenhet. Varumärket etablerades 1985 i Göteborg, där det fortfarande drivs med produktion och lager i Trollhättan.

Leathermaster Scandinavia såg dagens ljus när Åke Hjort och Sten-Arne Lorin, tidigare ägare av ”Skinngruppen” såg ett behov av ett rengörings- och vårdkit för lädersoffor i början av 1980-talet. Tidigare hade sofforna varit i mörkt läder, men när 80-talets ljusa pastellsoffor kom in i våra hem syntes också smutsen på dessa. Med all sin kunskap och erfarenhet om läder satte de samman ett kit som blev förlagan till dagens Leather Clean & Protect. Det var då det första någonsin i sitt slag i världen. Då som nu var ändamålet för produkten att effektivt skydda mot smuts och spill samtidigt som materialets unika egenskaper skulle bibehållas. Produkterna skulle vara lättapplicerade, vattenbaserade med så lite milljöpåverkan som möjligt, något vi självklart strävar efter än idag. Konceptet med konsument- och reparationsprodukter tillsammans med reklamationsservice och utbildning utvecklades.

Under den här tiden i starten började även Åkes bror Kent Hjort att arbeta på Leathermaster. På den tiden fanns inget Google utan det var ”learning by doing” som gällde. Blandningar togs fram och tester gjordes tills de var nöjda med resultatet. Fler produkter för andra typer av material i hemmiljö togs fram på kundernas efterfrågan och kommande trender. Det började rulla på bra.

Leathermaster genom åren
Maxikit från 90-talet till idag.

Kent Hjort blev under åren en expert på läder och än idag är det få i världen som är lika kunnig som honom inom ämnet och han är en mycket stor del i Leathermaster Scandinavias succé. Numera är han dock välförtjänt pensionär men kommer gärna förbi och hälsar på då och då.

Nya ägare

Leathermaster togs över av familjen Lundberg i början av 90-talet, men Kent Hjort var kvar och utvecklade recept och utförde tester på många olika material. Leathermaster Scandinavia växte och vår största konkurrensfördel var och är fortfarande, utöver att våra produkter verkligen fungerar, vår gedigna kunskap samt expertis i kombination med en fantastiskt kunnig support.

En av Leathermasters ”hemligheter” är att vi, till skillnad från många andra, inte har en universalprodukt som löser allt, helt enkelt föratt någonting sådant inte existerar enligt oss. Leathermaster utgår alltid från materialet och problemet. Ett problem kan ha olika lösningarberoende på svårighetsgrad och material. Exempelvis om du får en rödvinsfläck i soffan. Beroende på fibersammansättningen itextilen rekommenderar vi produkt utifrån det. Leathermaster Scandinavias Textile Stain Away är anpassad för just pigmenterade fläckar och är ett första val, men är soffan i exempelvis viskos vars fibrer inte tål vattenbaserade produkter får vi hitta en annan lösning,allt för att resultatet ska bli så bra som möjligt utifrån förutsättningarna.

Nutid

På Leathermaster är vi idag ett tight gäng som in house hanterar allt från order och inköp, teknisk support och produktutveckling till sälj, marknad och design. Vi har agenter i Danmark och Norge och verkar på många olika marknader med vår gedigna kunskap och produkter som löser våra kunders och deras kunders problem i vardagen- varje dag.

Följ oss gärna på sociala medier för inspiration och tips. @leathermasterscandinavia