Läderskydd – När och Hur?


Läder är i grunden en mycket hållbar och slitstark råvara som genom åren behåller dessa egenskaper med rätt läderrengöring samt läderskydd. När du använder din lädermöbel utsöndras fett, svett och hudavlagringar främst från nacke, huvud samt händer. Detta bryter ner lädret inifrån. Rätt typ av läderskydd motverkar många problem.

Läderskydd behövs oavsett typ av läder. Hos oss på Leathermaster Scandinavia har vi genom många års erfarenhet och testning tagit fram marknadens bästa.

Skillnaden mellan Leather Protection Cream och Leather Protection Cream Premium

Leather Protection Cream är en kräm som passar bra som läderskydd till semi-anilin samt täckfärgade läder, även kallat standardläder. Krämen stryks på efter rengöring och motverkar att smuts eller spill tränger ner i lädret. Leather Protection Cream ingår i vårt Clean Protect kit. Har du däremot ett vegetabilgarvat läder eller ett exklusivt, men känsligt, anilinläder krävs det en annan typ av läderskydd. Dessa läder är ”nakna”. Fett, svett och spill sugs enkelt ner i lädret. Vi har tagit fram en skyddsprodukt specifikt för dessa känsliga lädertyper: Leather Protection Cream Premium som fungerar på samma sätt som Leather Protection Cream men som ger ytterligare skydd för det känsliga lädret.

Jeans- och färgavfällningar

Ett problem som ofta uppstår på ljusa läder samt konstläder är färgavfällning från kläder och då speciellt jeans. Här är Leather Dye Guard en bra lösning på läderskydd då den reducerar problemet och gör att lädret blir lättare att hålla rent.

Vaxat/ Överfettat läder

Har du en vaxad eller överfettad lädermöbel ska du välja Leather Pull-up cream. Vaxade och överfettade läder har en tendens att få ljusa märken samt repor, Leather Pull-up Cream tonar bort dessa. Produkten i sig ger inget läderskydd utan detta kompletteras med LPC premium.

Läderskydd till Nubuck/ Mocka

Till nubuck eller mocka krävs en helt annan typ av skyddsprodukt. Stryker du en kräm på mocka eller nubuck lägger sig luggen vilket gör att lädret tappar sitt ursprungliga utseende och kan bli blankt. Leather Natural Protection är speciellt framtagen som läderskydd till dessa, mycket känsliga, material vilken sprayas på ytan.

Torra och knarriga lädermöbler

Har du kanske en gammal lädersoffa eller fåtölj som du vet med dig inte har fått rätt rengöring eller skydd genom åren (eller någonsin)? Den kan faktiskt ändå bli fin igen. Leather Renew ger torra och knarriga läder en mjuk och smidig känsla men ger inget läderskydd i sig utan detta kompletteras med LPC eller LPC premium beroende på vilken typ av läder det är.

Vanliga frågor om läder och läderskydd

Hur ofta behöver jag skydda min lädersoffa?

Det beror på användningsområde eller typ av läder. En soffa i standard/ täckfärgat läder är inte lika känslig mot fett, smuts och spill som ett anilinläder som behöver mer kontinuerlig rengöring i kombination med läderskydd men vi rekommenderar 2-4 gånger/ år eller vid behov

Jag har fått mörka fläckar på arm- och nackstöd i min fåtölj. Hur får jag bort det? Vad beror det på?

Detta är ett vanligt problem vilket många säljer in som patina när det egentligen är smuts och fett som trängt ner i lädret pga. bristande omsorg. Enda eventuella räddningen, om det inte har gått för långt, är Clean Degraser som efter applicering torkar till ett pulver och drar ut fettet ur lädret. Var noga att tvätta lädret med Leather Soft Cleaner efteråt. Avsluta sedan med rätt typ av läderskydd beroende på läder för att motverka att problemet uppstår igen.

Varför måste jag rengöra lädret innan jag använder läderskydd? Det är väl bara att fylla på?

Innan du applicerar läderskydd är rengöringen av lädret mycket viktigt. Gör du inte det riskerar du att kapsla in eventuell smuts och solkighet som efter tid tränger ner i lädret vilket skapar en förruttnelseprocess inifrån. Lädret blir även blankt plus att du tappar den matta goa känslan som naturligt finns i läder. Du kan jämföra det med att du aldrig skulle vaxa en smutsig bil. Samma gäller med skydd för läder i kombination med läderrengöring. Ha för vana att alltid rengöra din lädermöbel innan du applicerar läderskydd.

Kategori: Läderskydd, Rengöring