Reparera läder – Guide


Det går att reparera läder. I denna guide för reparation av läder visar hur man hanterar snitt och liknande typ av skador på lädret steg för steg. Grunden visas här för att du ska förstå "hur man gör" och varför det är viktigt att följa dessa steg i din reparation.

Reparera Läder – Guide

Skadan

Detta är en ”djup skada” där det övre lagret av lädret är borta och det är i princip ett öppet sår i lädret där t.ex. smuts och fett kan tränga in och förvärra problemet till ett större om det inte repareras.

Produkter som krävs för att reparera denna skada

Det finns flera steg att följa för att säkerställa att reparationen ser bra ut och håller länge. Det är viktigt att inte hoppa över något av dem eftersom varje steg säkerställer att nästa steg förbereds korrekt.

 • Leather Cleaner-Läderrengöring
 • Leather Filler
 • Läderfärg
 • Top Finish Matt
 • Leather Protection Cream -Läderskyddskräm
 • Rengöringssvamp
 • Spatel
 • Ren trasa
 • Bomullspinnar
 • Sandpapper
 • Alkohol (Typ T-röd)

Kontakta info@leathermaster.se för produkter utanför ordinarie sortiment.

Steg 1 – Rengöring

Det är viktigt att avlägsna all lös smuts eller nedsmutsning på lädrets yta. Använd läderrengöraren och i detta fall rengöringssvampen eftersom lädret är mycket slätt. Om lädret har mer mönster i ytan kan du använda en rengöringsborste istället.

1.1 Pumpa rengöringsskummet direkt på lädret, fukta rengöringssvampen med vatten och krama ur så mycket som möjligt. (Om du inte behöver hela svampen kan du riva av en mindre bit och använda) Det är viktigt att arbeta med skummet och ge det tid att lösa upp eventuell smuts som fastnat på ytan. Var inte för snabb att torka bort skummet. Rengör alltid hela ytan ut mot närmaste söm.


1.2 När smutsen är upplöst behöver du torka bort den med en ren och luddfri trasa.

 

1.3 Sista steget i rengöringsprocessen är att maximera vidhäftningen av fyllmedlet (Leather Filler) genom att torka av en sista gång med alkohol för att säkerställa att ytan är absolut ren. Använd en ren vit luddfri trasa.

Steg 2 – Leather Filler -Läderfyllmedel & Spatel

Leather Filler är ett vattenbaserat och, när det torkat, flexibelt fyllnadsmedel. Innan du applicerar det på skadan med spateln, se till att lädret och skadan är helt torra.

2.1 Applicera Leather Filler direkt på skadan eller på spatelns spets. Se till att det första lagret fyller skadan ordentligt och att det inte finns några luftfickor.

guide reparation läder guide reparation läder

2.2 Använd spateln för att ta bort det mesta av eventuellt överskott runt skadan och/eller en bomullspinne för att ta bort det sista. Detta är viktigt eftersom du inte vill fylla upp narven runt skadan då det ger ett onaturligt utseende när färg och Top Finish appliceras.

guide reparation läder guide reparation läder

Upprepa och applicera ett andra lager av Leather Filler som också kommer att vara det sista lagret i detta fall. Se till att det är perfekt slätt mot kanterna av skadan och se till att ta bort eventuellt överskott runt skadan. Låt torka i minst en timme beroende på reparationens djup och temperaturen där du utför reparationen.

Du kan använda en värmepistol för att påskynda torkprocessen, men gör det med försiktighet. När det är torrt bör du kunna slipa reparationen utan problem. Om du märker att reparationen verkar våt eller klibbig när du slipar den, stoppa och låt torka i ytterligare en timme. Läderfyllnadsmedlet måste vara 100 % torrt innan du slipar det, annars är risken att du behöver börja om.

2.3 När det är torrt använder du ett fint sandpapper (400pp och uppåt) för att polera bort eventuella ojämnheter. Det enklaste sättet att kontrollera om det finns ojämna områden är att försiktigt stryka över skadan med handen. Använd dina fingertoppar och rör försiktigt över området, du kommer direkt att känna om det finns några ojämnheter. Detta är ett viktigt steg och grunden för färgen; eventuella ojämnheter kommer att synas direkt om de inte korrigeras efter att färg har applicerats. Ta extra tid till detta steg för att se till att ytan är slät och redo för nästa steg.

guide reparation läder guide reparation läder

2.4 Innan du går vidare till färgningen måste du se till att ytan är ren och för att göra det använder vi återigen alkohol. Använd en torr luddfri trasa och torka försiktigt av ytan. Låt torka.

Steg 3 – Läderfärg

Vår läderfärg är en vattenbaserad, flexibel och hållbar färg när den torkat. För att säkerställa dessa egenskaper och ett godtagbart resultat är det viktigt att föregående steg följdes noggrant. Eventuella ojämnheter som inte hanterats kommer att synas vid detta steg i processen, så se till att reparationen är så bra som möjligt innan du fortsätter. Läderfärg kan appliceras på flera sätt, antingen med en svamp eller med en airbrush. I detta fall kommer vi att använda en svamp, men använd den metod som du är mest bekväm med.

3.1 Riv av en mindre bit av svampen och applicera en liten mängd färg på den, några droppar borde räcka för ett första lager. Dutta färgen på reparationen i ett tunt och jämnt lager och låt torka. Använd en värmepistol på en lägre värmeställning för att påskynda torkprocessen om du har den möjligheten. Var försiktig så att du inte använder för varm luft eftersom det kan skada färgen, i så fall måste du ta bort färgen med alkohol och börja om. Det första lagret med färg kommer inte att täcka skadan, upprepa ovanstående steg tills skadan har täckts helt. Det är alltid bättre att applicera flera tunna lager istället för ett tjockt.

guide reparation läder guide reparation läder

3.2 När skadan är täckt ska du leta efter eventuella skillnader i färgnyansen jämfört med lädrets färg. Om du kan se eller märka en skillnad, lägg till mer färg på svampen och dutta tunna lager på och runt skadan för att tona ut den och göra skillnaden mindre märkbar. Applicera tunnare och tunnare lager ju längre bort från den faktiska skadan du kommer. En skillnad i färg kan bero på flera olika orsaker, t.ex. att lädret inte rengjordes ordentligt, färgen på lädret har förändrats något med tiden, eller det kan finnas missfärgningar i lädret från jeans etc. Om skillnaden är för stor kanske du måste färga hela ytan ut mot närmsta söm, i vilket fall måste du då se till att resten av ytan går igenom steg ett med rengöring och alkohol. Men om skadan efter färgning ser bra ut kan du gå vidare till nästa steg när du har sett till att färgen är helt torr.

guide reparation läder guide reparation läder

3.3 Vid denna punkt måste du se till att känslan av reparationen fortfarande är okej, använd dina fingertoppar och rör dem försiktigt över området, du kommer direkt att känna eventuella ojämnheter och du har möjlighet att korrigera detta genom att använda fint sandpapper. Dessa ojämnheter kan komma från små dammpartiklar som fastnat i färgen och torkat där. Polera försiktigt området där du kände ojämnheter tills det är helt slätt. Torka av med en torr trasa eller använd en luddfri trasa för att ta bort eventuellt damm som uppkommit från den lätt slipade färgen.

Steg 4 – Top Finish

Top Finish är en vattenbaserad och transparent lack som ger reparationen och färgen ett skyddande ytskikt mot slitage och finns både i matt och blank som kan blandas för att matcha lädrets faktiska finish. Top Finish kan appliceras med en luddfri trasa, airbrush eller med hjälp av den gula svampen, en kan vara mer användarvänlig än den andra beroende på situationen. Det är lättare att dutta med svampen eller när du bara applicerar på t.ex. sömmar, för större ytor kan en trasa eller airbrush vara lättare och mer effektiv att använda.

4.1 Häll en liten mängd Top Finish på svampen och applicera den försiktigt över reparationen i ett jämnt och tunt lager. Låt torka eller använd värmepistolen för att påskynda torkprocessen (men var försiktig med värmen). När det är torrt, applicera ett andra lager av Top Finish för att se till att reparationen är ordentligt skyddad och att alla områden som har bearbetats är täckta ordentligt.

guide reparation läder

Steg 5 Leather Protection – Läderskyddskräm

Läderskyddskrämen är en vattenbaserad kräm och det sista steget i reparationen när du är nöjd med resultatet. Produkten ger lädret ett för ögat osynligt ”skikt” som underlättar rengöring i framtiden, det skyddar också reparationen och det arbete du lagt ner från ytterligare slitage och säkerställer att reparationen håller. Läderskyddskrämen appliceras alltid med en luddfri trasa.

5.1 Innan du applicerar läderskyddskrämen, se till att Top Finishen är torr. Applicera produkten försiktigt på lädret i ett jämnt och tunt lager och låt torka naturligt i cirka 15-20 minuter.

guide reparation läder

Reparation läder – Det färdiga resultatet

Nedan kan du se resultatet från reparationen före till vänster och efter till höger.

 

Lycka till med din läderreparation!

 

Kategori: Före och efter, Guide, Läderreparation