Att köpa lädersoffa


Funderar du på att köpa en lädersoffa? I en värld med mängder av nya material tillverkade av människan fortsätter naturligt och elegant läder att intressera och tilltala. Det är få material som utstrålar kvalité, stil och mode såsom läder gör. Det är du som avgör lädret livslängd och elegans.

Att köpa en lädersoffa

Ögat, känslan och priset avgör ofta vilket läder vi väljer till vår lädersoffa, men hur och var vi använder den är av större betydelse. Idag blir det allt vanligare att äta i soffan framför tv:n vilket medför ett ökat slitage och därmed ställer högre krav på soffans kvaliteter samt skötsel.

Tänk noga igenom vem som kommer använda den nya möbeln och hur. Kommer barn och djur att vistas i soffan bör man tänka på att vissa typer av läder kräver mycket omvårdnad för att klara sådana påfrestningar. Du kan läsa mer om olika lädertyper nedan.
Provsitt möbeln noga i möbelaffären. Där finns information om tillverkare och material.

Olika typer av läder

Anilin är ett genomfärgat läder utan täckfärg eller ytlack. Naturliga märken såsom exempelvis gödselfläckar och taggtrådsmärken finns kvar på lädret för att behålla så mycket som möjligt av den naturliga känslan. Anilin har extremt hög komfort och andas mycket, men är samtidigt känsligt för spill och fläckar. Äger man en möbel i anilinläder är det extra viktigt med underhåll så att lädret alltid har ett fullgott skydd och åldras vackert.

Semianilin är ett anilinläder som ytbehandlats med ett extra skyddslager för att öka tåligheten mot fläckar. De naturliga märkena som återfinns på ett anilinläder finns i vissa fall kvar även på ett semianilin. Detta läder har generellt en bra komfort och god andningsförmåga.

Täckfärgat läder har, som hörs på namnet ytterligare skydd och färg på ytan. Andningsförmågan och komforten begränsas något av ytbehandlingen, men den ger istället ett motståndkraftigt och tåligt läder.

Bycast är ett spaltläder som påförst en polyurethanyta, dvs plast. Bycast är blankt och mycket modernt. Lädret är i regel tåligt mot fläckar men har begränsad komfort och andningsförmåga.

Nubuck är slipat anilinläder som är helt öppet. Det har en mockaliknande känsla och är ytterst känsligt mot spill. Nubuck är inget passande material för en möbel som används ofta.

FAQ

Testa alltid på en dold ytan innan behandling påbörjas!

Fråga: Vad händer egentligen med läder som står i starkt solljus? Bleks det, eller kan det uppstå andra skador?
Svar: Ja det bleks, och det kan uppstå andra skador. Undvik alltid att utsätta möblen för starkt solljus. Speciellt gäller detta möbler klädda i anilinläder. Även dagsljus bleker lädret.

Fråga: Hur får jag bort fettfläckar från nacken på min anilinfåtölj? 
Svar: Eftersom fettet sitter i lädret ska Leather Degreaser användas för att suga ut fettet ur lädret. Följ instruktionerna på flaskan. Degreaser fungerar också på tyg som har fått fettfläckar.

Fråga: Min soffa har fått mindre krackeleringar i ytan. Går det att åtgärda?
Svar: Gör rent hela möbeln med Strong Effect Cleaner. När lädret torkat, applicera Colour Make up enligt instruktionerna på flaskan. Colour Make Up är en färgkräm som döljer små sprickor i lädret.

Fråga: Kan jag färga min soffa?
Svar: Det beror på vilken typ av läder du har samt i vilket skick det är. Ta kontakt med din möbelaffär eller kontakta Leather Master Scandinavia för en professionell bedömning.

Kategori: Läderskydd, Rengöring, Sprickor i läder, Tips & Råd