Möbelolja -tips och råd


Möbelolja används primärt för att förhindra att träet torkar ut, spricker eller slår sig. Med rätt olja utifrån din möbels specifika utseende eller användningsområde kan du få ut mycket mer.

Genom att regelbundet slipa av och olja in din möbel förlänger du livet på den, och ärligt talat blir den bara vackrare med åren. En yta behandlad med möbelolja är också lättare att återställa om det exempelvis blir fläckigt eller om du fått värme- eller vattenringar på den. Oftast räcker det med punktslipning på fläcken för att sedan applicera oljan.

När ska jag använda möbelolja? 

Redan när du får hem din nya möbel är det bra att olja in den, dels för skydd, dels motverka att den torkar eller spricker. Ett bra tips om du köpt ett bord är att även olja undersidan, det minskar risken att skivan slår sig.

Börjar ytan kännas sträv och torr efter ett tag är det dags för ett nytt lager möbelolja.

Hur applicerar jag möbelolja? 

Vid behov kan du först slipa ytan lätt med en slipsvamp. Torka av dammet innan du applicerar olja.

Skaka flaskan. Häll ut lite olja på ytan som ska behandlas. Ta en duk eller trasa och stryk ut oljan jämnt. Därefter tar du en slipsvamp som du slipar in möbeloljan i fiberriktningen på träet, det motverkar att träet reser sig. Torka av eventuellt överflöd med en ren duk eller trasa. Låt oljan torka innan du ställer något på ytan. Klart! (Tänk på att alltid bränna eller väta trasor som du haft möbelolja på, det pga. självantändningsrisken.)

Vilken möbelolja ska jag ha till mitt köksbord? 

Ett köksbord utsätts för mer slitage eller spill än exempelvis en bokhylla. Då är en möbelolja som skyddar lite extra ett bra val. Wood Wax Oil är enlinolja med vax som skyddar ytor som är extra utsatta som fungerar perfekt till köksbord och soffbord.

Kan jag använda möbelolja på en obehandlad trämöbel?

Ja, men tänk då på att du inte kommer få tillbaka den obehandlade ytan utan att behöva slipa ner den. Däremot är ju fördelen att du vårdar och skyddar träet som annars kan torka ut och spricka om du inte hade använt olja till möbler.

I vår praktiska oljeguide kan du läsa skillnaderna mellan våra olika oljor men också vilken möbelolja som passar bäst för just din möbel.

Kategori: olja