Våren är här- dags att olja utemöblerna!


Impregnerat eller obehandlat trä, som exempelvis hard wood och teak, kräver lite omsorg. För att få ett perfekt resultat krävs bara 2 enkla steg. Här guidar vi dig hur du bäst rengör och oljar dina utemöbler utan att behöva slipa av dem först.

Detta behöver du:

Grön Scots Bright-svamp

Några trasor

Vatten- helst från vattenslang

Hink med 1liter vatten

Skyddshandskar

Outdoor Wood Cleaner

Chinese Wood Oil i valfri form

Steg 1. Rengör utemöblerna

Ett bra resultat kräver ett bra grundarbete. Innan du börjar olja in dina utemöbler är det viktigt att rengöra dem ordentligt med Outdoor Wood Cleaner. Det är en alkalisk produkt tuff mot smuts, mögel och alger. Fungerar på obehandlade eller impregnerade träytor utomhus.

Häll produkten i 1 liter vatten och svampa därefter rengöringen på träet. Använd skyddshandskar och undvik att produkten får kontakt med aluminium.

Låt Outdoor Wood Cleaner verka i 10 minuter, då svettar träet ut det svartmögel och de grönalger som funnits på träets yta. Ta den gröna sidan av en Scots Bright-svamp och rugga av träet till det blir rent. Skölj av ytan med vatten när du är klar och nöjd med rengöringen. Låt träet torka helt innan du börjar olja in möbeln.

 

Steg 2. Olja in utemöblerna

När du ska olja in utemöblerna finns vår Chinese Wood Oil som både praktisk aerosol och i flytande form. Den motverkar sprickbildning samt att alger, svamp och mögel börjar växa på träets yta. Oljan skyddar även mot vatten och fuktinträngning och kan användas på tidigare obehandlat och impregnerat trä.

Chinese Wood Oil i flytande form

Stryk ut oljan på jämnt med en duk eller en svamp tills dess att träet inte längre absorberar den. Torka av eventuellt överflöd med en duk eller trasa och låt det torka, sen är det klart.

 

 

 

 

 

Chinese Wood Oil i aerosol.

Skaka flaskan och spraya på träoljan på träet, ha ett avstånd på ca 20 cm. Torka bort eventuellt överflöd med en duk eller trasa. När du oljat in allt låter du det torka och sedan är det klart.

Tänk på att använda skyddshandskar och att bränna eller vattendränka alla använda trasor som kommit i kontakt med oljan pga. självantändningsrisken.

Lycka till med utemöblerna!

Se gärna vår instruktionsfilm där Patrick visar varje steg.
Här hittar du vårt sortiment med träolja.

Kategori: Guide, olja, Rengöring, teak, Tips & Råd