Vilken olja ska jag välja?


Att välja rätt olja till dina möbler kan verka krångligt, men utgå från din möbels användningsområde. Här är en kort guide till våra olika träoljor och var de gör störst nytta. 

 

olja wax oil

 

Wood Wax Oil är en linolja med vax i, vilket lämpar sig till ytor där det finns risk för spill till exempel matbord, soffbord, köksbord med mera. Fungerar på alla oljade eller trärena ytor och används med fördel tillsammans med vår slipsvamp.

 

 

 

 

olja furniture oil

 

Wood Furniture Oil är en linolja som lämpar sig till ytor som inte utsätts för risk för spill till exempel bokhyllor, skänkar, vitrinskåp eller stolar. Fungerar på alla oljade eller trärena ytor och används med fördel tillsammans med vår slipsvamp.

 

 

 

 

olja natural oil

 

Natural Oil är en transparent mineralolja som lämpar sig till pigment oljade ytor. Där man behöver olja utan att förändra färgen. Natural Oil är också lämplig på ytor som kommer i kontakt med mat såsom skärbrädor, köksbänkar med mera.

 

 

 

 

olja smoked oil

 

Wood Smoked Oil är en pigmenterad olja för att färga in träytor. Smoked Oil fungerar som en reparationsprodukt när ytan har blivit sliten och färg behöver tillföras. Upplevs möbeln som torr när den är ny kan Natural Oil, som inte påverkar färgen, användas eller Wax Oil (ej på vitpigmenterade ytor). Använd inte slipsvamp eftersom det slipar bort pigmenten. 

 

 

 

 

olja grey oil

 

Wood Grey Oil är en pigmenterad olja för att färga in träytor. Grey Oil fungerar som en reparationsprodukt när ytan har blivit sliten och färg behöver tillföras. Upplevs möbeln som torr när den är ny kan Natural Oil, som inte påverkar färgen, användas eller Wax Oil (ej på vitpigmenterade ytor). Använd inte slipsvamp eftersom det slipar bort pigmenten. 

 

 

 

olja white wood oil

 

White Wood Oil är en pigmenterad olja för att färga in träytor. White Wood Oil fungerar som en reparationsprodukt när ytan har blivit sliten och färg behöver tillföras. Upplevs möbeln som torr när den är ny kan Natural Oil, som inte påverkar färgen,
användas. Använd inte slipsvamp eftersom det slipar bort pigmenten. 

 

 

 

olja danish oil

 

Wood Danish Oil är en olja som innehåller hartser vilket ger en hårdare och på gränsen till en lackad yta. Produkten lämpar sig till ytor med hårt slitage och där spillrisken är stor. Fungerar på alla oljade eller trärena ytor.

 

 

 

 

Tips
För de flesta träoljor (förutom de pigmenterade) är det bra att slipa in oljan med en slipsvamp i träets fiberriktning, det för att minska risken för att träet reser sig och att ytan känns sträv. Ett annat tips är att olja även undersidan av exempelvis bordet för att inte skivan ska slå sig och bli skev. Låt verka enligt instruktion på flaskan och torka av eventuellt överflöd med en luddfri duk eller trasa.

Redan när möbeln är ny är det bra att olja in den med lämplig olja för att motverka uttorkning. Fördelen med en oljad yta är att du kan slipa bort skador och fläckar på ytan och sedan bara olja in möbeln igen. Den blir då oftast lika fin som när den var ny.

Var alltid noga med att vattendränka eller bränna använda trasor för att minska risken för självantändning, även om den är liten.

Lycka till och har du frågor är du alltid välkommen att höra av dig till vår support på support@leathermaster.se så hjälper vi dig.

 

Kategori: Instruktionsvideo, olja